SilkeBlæs 1996

1. Plads

Odense Blæserne

 

2. Plads

Århus Brass Band

 

3. Plads

Lyngby-Taarbæk Brass Band

Set fra tilskuerpladserne

Af Henning Søgaard Nielsen

 

Lørdag den 23. marts havde Sejs Blæserne endnu en gang indbudt de bedste danske brass bands til koncertkonkurrencen SilkeBlæs.

En konkurrenceform som uden tvivl er kommet for at blive, og som giver de inviterede orkestre mulighed for at konkurrere under lidt andre former end ved DM.

Dette års SilkeBlæs var igen henlagt til Silkeborg Højskole, som på mange måder er utrolig velegnet til formålet. Dog kunne man som tilhører dagen igennem godt ønske sig en større koncertsal med en knap så hård akustik. Det var mildest talt hårdt for ørerne at lytte på dagen igennem. Men bortset fra det, så virkede det som om, alle ting klappede perfekt. Jeg er senere blevet fortalt, at man næste gang igen vil prøve at flytte arrangementet til Silkeborgs teatersal, som blev brugt vistnok i 1990.

Hvad selve musikken angår, så blev der dagen igennem spillet meget godt musik på et højt niveau. Efter ikke at have hørt et rigtig godt brass band live i lang tid, så var det utroligt opmuntrende at kunne konstatere, at niveauet faktisk er bedre, end jeg havde regnet med. Så selvom vi her i Danmark måske nok har svært ved at måle os med orkestrene i vores nabolande, så er de bedste danske brass bands slet ikke så ringe endda.

Som pligtnummer skulle orkestrene i år spille “King’s Herald” – 1. satsen af Herbert Howells flotte Pageantry-suite. Et stykke man som tilhører sagtens kan tåle at høre flere gange, flot som det er. Og så var der den musik, som koncertkonkurrencen drejede sig om. Nemlig det frie musikvalg, og her havde orkestrene gravet mange spændende og sjove ting frem fra arkiverne. Lige fra Wagner til afrikanske rytmer. Det var dog temmelig skuffende, at dansk musik åbenbart kun i ringe grad har orkestrenes interesse. To stykker dansk musik blev det til i løbet af dagen – Thorvald Hansens koncert-vals og Værløse March. Dette faktum burde der efter min mening gøres noget ved. Lad dog nogle danske komponister komme til. Også selvom der skal komponeres ny musik og det koster nogle penge.

De deltagende orkestre var Silkeborg Blæserne, Senex Brass Band, Odense Blæserne, Lyngby-Taarbæk Brass Band, Nordvestjysk Brass Band, Concord Brass Band og Århus Brass Band. De skulle hver præsentere mindst én solist, og den solist, som efter min mening gjorde det bedst, var Torben Ebbensgaard fra Århus Brass Band, som på euphonium gav en forrygende udgave af Philip Sparkes Pantomime. En præstation som klangligt og teknisk var på et professionelt nevieau. Flot, flot.

De 3 dommere har uden tvivl været på hårdt arbejde denne dag på Silkeborg Højskole. Og de har diskuteret sig frem til et resultat – til en vinder.

Vinderen af konkurrencen blev dog først offentliggjort efter aftensmaden, så da var de fleste publikummere gået hjem. Men det gør ikke noget. De deltagende musikere får på den måde noget socialt samvær, og placeringerne er ikke det vigtigste for os, som kun kom for at lytte.

Tak til Sejs Blæserne for et stort arbejde og et godt arrangement!