SilkeBlæs 1998

1. Plads

Århus Brass Band

 

2. Plads

Nordvestjysk Brass Band

 

3. Plads

Silkeborg Blæserne

Brass Band-træf i Silkeborg

Af Jacob Teilmann

 

28-årige Torben Ebbensgaard vågnede helt af sig selv før vækkeuret ringede i går morges. Det plejer ellers aldrig at ske, når studiet i Århus kalder på ham i hverdagen.

Men denne lørdag var noget specielt. Den bød på koncert-konkurrence i blæsermusik.

Torben Ebbensgaard koncentrerede sig ikke om biologibøger lørdag morgen. Han brugte i stedet den tidlige energi på at lade op til solistrollen i det græske stykke “Zeibekikos”, hvor han gerne skulle undgå at knække for mange toner.

Det var ét ud af de syv numre, som Århus Brass Band opførte ved koncertkonkurrencen “SilkeBlæs 1998″ i Silkeborg.

Inspirere brass bands

Det var femte udgave af konkurrencen, som støtteforeningen for det lokale orkester “Sejs Blæserne” arrangerer for at inspirere unge inden for brass band-musikken.

Ni af landets bedste amatørbands dystede i blæsermusik på Silkeborg Højskole, og hvert orkester spillede i 30 minutter. Koncerterne skulle både indeholde et solistisk indslag, en række helt nye numre samt pligtnummeret af den britiske brassbandkompnist Goff Richards: “A Sweet Shepherdess”.

Og koncerterne blev nøje overvåget af de to sagkyndige dommere.

Anders M. Christensen, der er basunist i Århus Horns og turnerer med rockgruppen TV-2, sad bagest i koncertsalen sammen med den norske dommer Per Morten Bye, der er førstetrompetist i Det Kongelige Kapel.

Koncerternes dynamik

De noterede flittigt, hvordan orkestrene havde sammensat programmet, og lagde blandt andet mærke til koncerternes dynamik.

Der blev ikke spillet for sjov. Til de tre bedste orkestre og den bedste solist var der priser på i alt 16.000 kroner, så det var til at forstå at Torben Ebbensgaard var en smule nervøs, da han vågnede.

Da han, under opførelsen af det græske stykke, ved middagstid stod på scenen som frontfigur for de 30 medlemmer af Århus Brass Band, var det dog tydeligt, at han ikke befandt sig helt på begynderniveau – selvom han er amatør.

Truttet igennem

Der blev virkelig truttet igennem på tenortubaen. Og soloindsatsen i musikstykket som handler om en bydans i Grækenland, blev fulgt grundigt op af slagtøj, rørklokker, kornetter, flygelhorn, althorn og trækbasuner.

Stykket symboliserede vildskab, styrke og udholdenhed, og det blev der levet op til.

Koncertsalen var proppet med tilskuere, som havde foretrukket indendørs musik bag lukkede døre fremfor solstrålerne ude i det fri, der aldrig rigtig dukkede op alligevel. Der var også varmt nok i salen, hvor publikum småsvedte i takt med musikken.

Smadrede tallerken

Da Århus Brass Band lagde an til det afsluttende trut, vendte den norske dirigent, Arvid Anthun, sig om og smadrede en tallerken mod gulvet, som en noget anderledes afskedssalut fra brassbandet.

Der var vild jubel i salen, og efter koncerten var Torben Ebbensgaard lettet.

“Der er stor forskel på en konkurrence og en almindelig koncert. Jeg følte et stort ansvar overfor de andre, da jeg skulle spille solo, fordi det netop var en konkurrence. Under de andre stykker står man hele tiden, og venter på det. Men man skal samtidig huske at det er nummeret lige nu, som tæller.” sagde solisten.

Han nød den kolde øl bagefter og slappede af med kolleger og konkurrenter. De så frem til aftenens fest – med afsløring af vinderne.